Saturday, 17 December 2011

b.A.c.k ♪(*^^)o∀*∀o(^^*)♪

ASSALAMUALAIKUM~!!!!! wah~~~~~~~~ (nak jerit puas2) lamanya tak update blog~!!!!
rindu sangat2!!! sorry ye klu ada yg menanti-nantikan pen-update-an blog ini (ada ke???) m (_ _) m

BTW, apakah sebab yg menyebabkan Mina utk tidak meng-update blog ni??

1. Komputer rosak. (logik ke. komputer rosak selama 4 bulan?)

2. Mina sakit sampai tak larat nak taip. (selain drpd mengalami demam kura-kura ditahap yg normal, uncritical & tidak membawa maut; tak ada pun penyakit kronik yg dihidapi oleh saya~) ~

3. Mencegah diri drpd meng-update blog, twitter, facebook, YM dan laman2 sosial yg lain. (tak, tak, tak... Mina online facebook, twitter weekly sometimes daily. jadi alasan ini ditolak)

4. Parents Mina pasang spy utk memerhatikan segala aktiviti Mina setiap hari sehingga mengancam Mina drpd meng-update-kan blog. (TAK LOGIK! haha.. mengarut betul. memang mengarut~ karut!)

5. Terlalu sibuk dengan homework malah melebihi kesibukkan PM. (well, i'm still a student so.... hmm.. sometimes my teachers REALLY like to gave me a LOT of HM but..)

ding! ding! -FINISH- time off

none....

sebab UTAMA adalah kerana Mina MALAS.. SORRYx4 m (_ _) m

dah sifat manusia.. bukannya Mina dah hilang minat dengan dunia blog (tidak!) cuma..

begitu payah utk ku ungkapkan dengan kata2 (ahaks! jiwang-malam-buta-mode-on)

ye la kadang2 bila kita ada mood, ikhlas ja kita nak lakukan something.. bila tak ada mood, kadar keikhlasan tu dah menurun, kadang2 tak ikhlas langsung.. begitulah situasi yg dihadapi oleh Mina (apasal ayat mcm nak amik SPM je ni? tak tak tak.. SPM pe kebendenye kalau BM n BI berterabur, bersepah bak bertih jagung yg berselerak tanpa sebab _`)? what?

ignore that popcorn part, its mean nothing just me well, trying to makes a joke but.. just forget it!

dengan kata lain, Mina ni seorang yg malas nak update blog (^^)
つづく?


listening to 'A Thousand Year' by Christina Perri.. what a nice song!! 
I'm not a fans of Twilight!
tengah gilakan dia ni sekarang ni; Nishijima Takahiro from AAA

Monday, 22 August 2011

Ayam Golek

Assalamualaikum..
huah~!! rindu betul!!!! dah nak dekat raya baru dapat tulis entry baru!!
macam Cik Betty cakap, Mina memang macam biskut, sekejap ada sekejap takda..
nasib la sebab Mina ni sibuk sikit.. :) ye la tu

tak sabar nak tunggu 1 Syawal menjelma. boleh makan kuih raya, ketupat, rendang. sembahyang raya, dan yg paling penting,  DUIT RAYA!!
kehidupan semasa di hari raya tidak akan pernah lengkap kalau tak ada benda yang satu tu.
dari satu rumah ke satu rumah akan ku jelajahi!! tapi tu dulu la, waktu masih budak2 lagi (sekolah rendah)
sekarang ni dah besor. dah takleh nak ketuk pintu rumah semua orang dalam kampung/taman.. kena tunggu orang datang atau pergi ke rumah2 terbuka (kalau ada la)..
rindunya zaman dahulu kala..

tapi budak2 zaman sekarang ni dah tak nak terima dah sampul raya yang hanya ada RM1 di dalamnya. diorang kalau boleh nak RM5 ke atas.. amboi, demand betul. mina pun tak terkecuali la.. haha
berangan sungguh! duit raya tahun ni belum tentu boleh dapat ke tak, dah berangan pasal duit raya.. puasa pun belum lagi tutup tirai.. haha
biasala tu.. manusia dengan duit tak dapat dipisahkan!!

p/s: tiba2 bayangan ayam golek menjelma depan mata!




Friday, 5 August 2011

Bulan Mulia

first, Assalamualaikum~
second, AAHHH~ (jerit lepas geram)
third, take a breath

cukup la tiga kan? lama betul tak update ini blog
bukan takde idea ke apa cuma internet takda dalam masa sebulan ni.. semalam baru boleh, yukatta!!
sejak 'bercuti' dari dunia internet ni, macam2 cerita yg terjadi kat dalam dunia siber ni.. alahai~
mula2 nak ucap SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK!
dah sampai bulan puasa ye, bermakna lagi banyak la dugaan yg dihadapi berbanding bulan2 biasa
dah takleh mengumpat banyak2 (dosa2), takleh cakap benda2 yg mengarut dek akalku, dan banyak lagi perkara2 yg makruh dilakukan pada bulan yg mulia ini..

dugaan bulan puasa ni sangat la banyak! bayangkan pukul 12.00 tengahari, perut ni dah mula buat marhaban. tu baru pukul 12pm bukan pukul 1,2,3 pm lagi.. tapi alhamdulillah, ALLAH kuatkan iman, bersabar, jangan kalah dengan nafsu kita yg memang menjadi musuh no1 waktu bulan puasa,nak salahkan syaitan. diorang dh kena ikat ketat-ketat dekat neraka nuh..

tapikan yg menjadi kemusykilan diri saya (ayat formal), masih ramai lagi umat Islam di luar sana yg SANGAT LIAT nak berpuasa.. pelbagai alasan yg diberi kalau suruh puasa. yg tak masuk akal pun ada! ada yg cakap dah tak larat nak puasa sebab dah lanjut usia (kononnya), gastrik tahap 8 la, kalu tak makan lepas ni dapat parkinson la and many more. Astagfirullah hal azim~ manusia manusia manusia, Masya-ALLAH...

nak komen banyak2 pun kita ni manusia biasa yg tak terlepas dari membuat dosa, terutamanya dunia akhir zaman ni.. YA, BUMI KITA DAH TUA.. lagipun sekarang ni banyak sangat dah berlaku kiamat kecil.. banyak bencana alam, banyaknya bangunan pencakar langit, banyaknya nak derhaka.. semua tu dah kerap berlaku dan sering terpapar di dada-dada akhbar tempatan mahupun luar negara.. sedar la wahai manusia, jangan ingat hayat kita akan berpanjangan, ajal maut di tangan Tuhan.. kita sebagai hamba jangan duk memerasankan diri yg kita ni memang konfem meninggal di usia emas, tidak tidak.. mana tahu hari ini kita boleh lagi ber-haha sana, ber-hihi sini, ber-hehe sana sini, tapi esok keluarga kita meratapi pemergian kita buat selama-lamanya..  Wallahualam..

p/s: ini hanyalah pandangan/komen/point of view/comment hamba Allah yg masih lagi belum merasai sepenuhnya asam garam kehidupan (ye la lagipun ni bulan puasa mana boleh makan).. kalau terguris hati jiwa raga dan perasaan sesiapa, tangan dihulur, maaf dipinta~ :)

Sunday, 3 July 2011

I'm Back!

Assalamualaikum.. rindunya nak blogging!!
many people asked me
"when will you update your blog?"
"why there no new entry?"
sorry guys... hehe takde idea nak buat macam mana...
lagipun Mina sekarang ni sibuk sikit, yela dengan markah exam yang memang menghancuskan jiwa & bakul Mina...
asyik demam sebab cuaca yang panas kat sini (its summer time, summer time.. ooo summer time~)
minum banyak air~~~~


setakat ni saja lah je... demam time!

Monday, 30 May 2011

Hobi slash Hobby slash Shumi slash Hiwaiyah slash Chwimi

ehem! check mic, check mic
1,2,3 ok? "good!"
emm.. Salam sejahtera kepada semua yg dalam keadaan sihat mahupun tidak begitu sihat gayanya
berdirinya eh! berduduknya saya di hadapan komputer ni untuk menaip sesuatu
ala, ringkas2 tulis entry la! hehe
aduh! tajuk kali ni guna macam2 bahasa.. (nak berlagak la tu) 
forget it! 

kalau zaman hikayat dulu (sekolah rendah) Mina punya hobi, hmm.. main masak2, main patung fesyen aka Barbie.. tapi bila dah meningkat ke darjah enam dah tukar jadi masak betul2 dan menjahit baju fesyen tak fesyen, semuanya gara2 seorang budak lelaki yg Mina minat (fuhh, hebat betul penangan budak tu) taktik Mina nak pikat dia (kecik2 dah nak bercintan cintun, budak zaman sekarang) confess: Mina waktu tu memang tak matang dan masih lagi budak mentah! 


sapa yg kenal Mina waktu sekolah rendah dulu, konfem tahu sapa budak laki ni, yela MinaKuMina jadi popular sebab berani mati pergi bagi surat kat budak tu, hahaha.. GILA! bila pikir balik malu memang sah dah ada, nak gelak pun ada gak cause tak tau mana dapat 'keberanian' bagi surat dekat dia. semuanya kerana gua ni pantang dicabar, dah orang lain cabar gua bagi surat dekat budak yg gua suka, gua bagilah beb! -Lu Langsi Lu Mati-


tu waktu zaman masih lagi budak2 kecik tak tahu dunia sebenar sekolah, sekarang Mina dah ada  hobi tetap, iaitu membaca
memang membaca tak dapat dipisahkan oleh diriku! tiap masa membaca je kejanya! yela tu. baca manga (komik jepun) & novel je banyak~ buku2 ilmiah nak pegang pun susah! pe lagi pegang, pandang pun sebelah mata je! eh, dah macam lagu Anita Sarawak "jangan pandangku sebelah mata, nak kenal namaku buku ilmiah" lari picthing, lari bebenor! haha, best pe baca manga & novel! gua tak kacau orang pun, yg lu kisah tu pehal?! (ni mesti penangan 'Kongsi')
nak buat awards kejap! klu Berita Harian ada ABPBH, Mina pun ada gak. ABPMS (Anugerah Buku Paling Mina Suka)


Top 5: Kategori Novel 

1. Tunas - Hlovate
novel ni memang gempak! lawak & penuh dengan nilai2 murni yg memang bagus untuk semua. tak melarat dan watak Addin & Benz yg suka bertelagah tak kira waktu buat Mina senyum sentiasa.. sedikit sebanyak perangai Mina di sekolah banyak dipengaruhi oleh novel ni. ()

2. aA+bB - Hlovate
'aA+bB' ni sambungan kepada 'Tunas' dan masih lagi mengekalkan watak utama iaitu Addin & Benz. walaupun novel ni keluar dulu sebelum 'Tunas' tapi jalan cerita dia boleh difahami, tapi elok baca 'Tunas' dulu la. senang nak faham nanti pe sebenarnya jadi kat Addin & Benz waktu diorang sekolah dulu. over all, novel ni memang gempak!!

3. Andai Itu Takdirnya - Siti Rosmizah
ni la novel kedua yg berjaya buat Mina nangis selepas novel 'Janjiku Bersamamu'. memang setiap kali baca novel ni benteng air mata Mina akan pecah (jiwangnya ayat). try la baca novel ni, sebelum tu sediakan sekotak atau berkotak2 tisu. Mina pernah mention pasal novel ni dulu

4. Adam & Hawa - Aisya Sofea
novel ni memang sangat sangat sangat popular dikalangan pembaca novel (ayat mcm org tulis surat khabar, da) dah berapa kali ulang cetak dah novel ni. kisah cinta antara Ain Hawani & Adam Mukhriz Gellespie. baca tajuk dia pun dah boleh bayangkan? romantik, hero yg handsome & heroin yg cantik. terdapat juga unsur2 agama dalam ni walaupun tak sebanyak macam novel 'Ayat-Ayat Cinta'.

5. Coke and Sundae - Ilya Abdullah
lawak! lawak! lawak! tiga perkataan tu dah cukup nak gambarkan novel ni. lebih kurang sama macam 'Tunas' dan 'aA+bB', hero & heroin yg suka mengadakan perang. senior macho, Syakir dipadankan dengan minah ganas macam Hulk, Azyan. perangai Syakir yg suka menyusahkan hidup Azyan memang sempoi. sekarang, novel ni ada sambungan dia, tapi kena baca dekat offical blog penulis dia kat SINI (dh mcm CikBetty la pulak hehe..) :)


Top 5: Kategori Manga (Komik Jepun)

1. Kiniro no Corda - Yuki Kure
Mina pernah buat entry pasal kekecewaan Mina terhadap ending manga ni yg tergantung. memang dahsyat la sebab Mina sanggup follow manga ni sampai chapter 75 (ending). bayangkan bab 1 sampai 75 tu beb! haha.. Mina memang minat gile2 dengan hero dia Len Tsukimori (rambut biru kat gambar tu) walaupun bab terakhir dia tamat dengan luahan hati+cinta Len kepada Kahoko Hino (perempuan rambut merah dalam gambar) lepas tu tak tahu diorang ni dah couple ke atau Len dah balik semula ke Vienna, sebab dia habis mcm tu je. TERGANTUNG! tapi yg pasti Kahoko sukakan Len


 
2. Haruyuki Bus - Usami Maki
Usami Maki memang mangaka (penulis manga) yg Mina obses selain daripada Ashihara Hinako. kebanyakan komik2 dia semuanya lawak2, memang kena la dgn citarasa Mina yg suka baca cerita yg lawak2. Mina sanggup cari sampai ke lubang ular untuk dapatkan keempat-empat jilid manga ni! great effort! setiap jilid, lain cerita dia tapi tetap ada kaitan dengan bas. Mina paling suka dgn jilid no1 & 3.

  
3. Penguin Prince Otokomae! Beads Kurabu - Motomi Kyousuke
untuk no3 ni Mina tak tahu yg mana patut jadi no3, last2 decide yg dua2 komik ni rank no3 lagipun pelukis kedua-duanya org yg sama, Motomi Kyousuke. Mina memang minat gila2 dgn komik karya Motomi Kyousuke sebab cerita dia semuanya lawak. bagi komik 'Penguin Prince' ada 4 cerita yg berlainan termasuk cerita utama, Penguin Prince. bagi 'Otokomae! Beads Kurabu' pulak mengenai Oikawa Ibuki yg ganas cuba nak jadi gadis feminin, ala2 mcm cerita 'Coke and Sundae' la. dalam manga ni, yg bawak watak Syakir tu nama dia Takumi Urabe tapi Takumi ni lagi gatal dari Syakir. turut dimuatkan dgn short story, 'Very Black White Day'. 

 4. Tennen Bitter Chocolate - Ashihara Hinako
salah seorang mangaka favorite mak~! hehe.. cerita dia pasal Chinatsu Endo yg dah 4 kali putus cinta tapi kali ni dia tak akan berputus asa untuk bercinta dgn senior dia , Yoshiyuki Kansai. hero dia ni seorang yg 'cold' mcm Len Tsukimori. bagi Yoshiyuki, dunia dia hanyalah tenis semata-mata! tapi impian Chinatsu diranapkan dgn kenyataan Yoshiyuki dah ada gilrfriend (yg Yoshiyuki peralatkan supaya dia masih boleh bermain tenis) tapi Chinatsu tetap nak bersama jugak dgn Yoshiyuki selepas childhood friend dia, Iku Murota bagitau something kat dia. tapi Mina tak suka ending dia. lain yg diharapkan, lain yg jadi..\(//◇//)/ ada 3 jilid dan 1 short story dalam jilid 3.

5. Hidarite no Raburetaa - Chiba Kozue
lawakan cover dia? lukisan Chiba Kozue memang lawa! salah satu sebab Mina beli manga ni. kisah dia mcm ni, Nishino iaitu seorang pelajar sekolah tinggi yg pemalu dan duduk bersebelahan dengan Minami Taiga (budak laki yg dia minat). satu hari, Minami tegur dia tentang tangan kiri dia yg selalu kotor kesan contengan. sejak hari tu, hubungan diorang jadi rapat dan diorang selalu berhubung dgn mesej di tangan kiri. tapi selepas beberapa lama, Minami bergaduh dgn kawan2 dia sebab Nishino dan lepas tu dah tak ada dah mesej di tangan kiri. cerita ni sweet sangat! kisah dia ditamatkan dgn Minami tulis luahan hati dia dengan marker dekat tangan kiri lepas tu diorang dah baik. dalam cerita ni turut ada 3 kisah yg lain..

tamat sudah ABPMS.. tahniah kepada pemenang! kepada yg tidak tercalon atau yg tercalon tapi tak menang. takpe takpe, tahun depan ada lagi..

p/s: apa hobi korang?

still remember: 

Monday, 23 May 2011

母の日、教師の日と

Assalamualaikum & hello world!! (lagak macam la satu dunia baca blog ni)
hahaha.. lama betul tak update blog ni
agak2 berapa hari ek? biaq ceq kira sat noh~
kalau dicampur tolak bahagi darab square roots dan segala macam lagi yang tak tau ada kaitan ke dak dengan mengira jumlah hari, dah lebih 15 hari tak tulis apa2 kat blog ni..
yang ada pun tukar profile, tu pun sebab dah lama sangat tak ziarah blog ni
at least bukak la jugak, kan, kan?

aritu Mother's Day & Teacher's Day
harap belum terlambat la kalau nak ucap

"Umi, Selamat Hari Ibu" (ulang balik, ketulusan terserlah)
"Mam, máithreacha  sásta" (grá agam duit go deo)


"Cikgu2, Selamat Hari Guru" (ikhlas dari hati)
"先生幸せな教師" (すべてのこれらの年のために多くの患者私に教えてくれてありがとう)


kalau nak tahu, Mina dah 2 minggu mengadap kertas, tak belajar
paham kan? EXAM
fuhh~ I say man, otak macam nak pecah beb!!
soalan2 yang diberi untuk memeningkan kepala memang buat kerja dengan baik untuk peningkan cerebrum Mina.. Ya Allah~

tak tau la macam mana result nanti
entah elok entah tidak, kita tunggu ja
moga2 dapat result tu elok la. AMIN


p/s: if u notice, my entry this time was more shorter than before.. 

still remember:
U's message : Don't forget to pray everyone

Thursday, 5 May 2011

Dangerous word: STRESS

Assalamualaikum..
Looks like it's an update, after so long. I don't know why, but I've been avoiding my blog a lot lately. I haven't felt like writing for a very long time. I kind of miss it, the will to write. I want to want to write again. Sooner rather than later. (ayat ni Mina cilok kat Anwar Hadi's blog) I'm fan of AYAM (Angkatan Youtubers Anak Malaysia) u know.. haha


so, its been 20 days, am right?
-no update-
-no blogging, blogging and what so ever-
want to know why?
well, my problem was my brain doesn't wanna work (please don't get it in a wrong way, I'm not crazy or something) 
BUT, maybe yes.. huh?
what I'm talking about?
belit sana belit sini, buat pening kepala orang ja.. haha
bak kata the famous Korean boyband, Super Junior "sorry,sorry,sorry,sorry"


like what I'm saying above (if u read it, haha)
I may have problem with my brain
nah, not medically la.. (ye ke?)
just, lately, u know the scary triple 'S' thing? 
S-T-R-E-S-S (it has 3 'S', kan, kan??) lol



I lost my appetite
I lost my sleeping time
I lost my food (huh?) well, selalu sangat duk muntah2 (dangerous)
I'm worried


some info that i've got:

Apa itu Stres?
Stres atau tekanan adalah tindak balas fizikal, emosi dan mental seseorang terhadap sebarang perubahan atau tuntutan
 Bila stres rendah, hasil kerjanya juga rendah kerana kurangnya motivasi dan tumpuan kepada kerja.
Bila stres berada di peringkat tinggi , seseorang itu akan mengalami tekanan dan menunjukkan tanda-tanda stres
Stres di peringkat sederhana adalah yang paling baik kerana ia akan meningkatkan motivasi dan perkembangan hidup seseorang itu.

Tanda-tanda

Fizikal

  • Gementar
  • Berpeluh
  • Rasa seram sejuk
  • Tangan dan kaki rasa sejuk
  • Sakit kepala atau rasa mual/nak muntah
  • Bernafas laju
  • Kering mulut
  • Kerap buang air kecil
  • Kerap buang air besar
  • Cirit birit
  • Kurang selera makan
  • Mudah dapat serangan penyakit:
    • Asma
    • Sakit belakang badan
    • Masalah penghadaman
    • Sakit kepala
    • Gatal-gatal
  • Masalah hubungan kelamin contoh kurang minat melakukan hubungan seksual
  • Sakit-sakit badan
  • Cepat letih
Psikologikal
  • Kebimbangan
  • Keliru dan kurang daya tumpuan
  • Sukar kawalan diri
  • Perubahan emosi:
    • Tekanan perasaan
    • Kekecewaan
    • Mewujudkan permusuhan
    • Rasa tak berdaya
    • Kurang sabar dan cepat marah
    • Lemah Semangat
  • Susah nak tidur
  • Mudah terpengaruh mengambil bahan yang terlarang seperti dadah dan arak
Gangguan Fikiran
  • Sukar membuat keputusan
  • Kurang minat terhadap aktiviti harian
  • Tidak merasa tercabar terhadap situasi yang sukar
  • Pemikiran positif terganggu disebabkan
  • Sering berfikiran negatif
    • Kurang memberi perhatian
    • Hilang keyakinan diri
    • Hilang tumpuan
    • Penurunan kekuatan mental dalam menghadapi perasaan bingung, takut, kecewa dan cepat marah
Tingkah laku
  • Bercakap dengan cepat dan kuat
  • Menguap
  • Suka gigit jari, mengetap bibir, kerap mengerakkan jari, letih
  • Perasaan yang negatif:
    • Mudah tersinggung
    • Terlalu bergantung kepada orang lain
    • Suka memberi komen dan kritik orang lain
    • Boleh bertindak ganas
    • Bertindak secara tidak logik
    • Bertindak keterlaluan dan terlalu beremosi
  • Kurang Kecekapan diri:
    • Mudah lupa
    • Selalu membuat kesilapan
    • Sering terlibat kemalangan
  • Kurang produktiviti kerja
  • Menindakkan keupayaan diri sendiri

Punca stres

  1. Stres Ancaman (survival) :Berlaku apabila anda berada dalam keadaan terancam sama ada dari segi emosi, fizikal dan perasaan seperti takut untuk mengatasi ancaman yang sedang dihadapi.
  2. Stres dalam diri sendiri:Di mana anda adalah seorang yang mempunyai personaliti Jenis A iaitu bercita-cita terlalu tinggi, berkehendakkan kesempurnaan dalam semua kerja, terlalu mementingkan kerja dan mengharapkan hasil yang tinggi. .Apabila anda terlalu mengharapkan kesempurnaan yang sukar dicapai. Lima harapan kesempurnaan yang tidak realistik oleh seseorang itu adalah:
    • Anda mengharapkan orang lain mengagumi dan menyayangi anda
    • Anda menggagap diri anda kompeten setiap masa
    • Anda mempercayai orang lain yang menyebabkan segala kegagalan anda
    • Anda mengharapkan setiap kerja yang di hasilkan adalah sempurna yang dikehendaki oleh anda dan orang lain perlu mengikut kata-kata anda
    • Anda mempercayai pengalaman buruk yang lepas akan mempengaruhi masa depan anda
  3. Stres persekitaran tempat kerja anda
    1. Stres disebabkan persekitaran
      • Ruang tempat kerja yang sempit
      • Ruang dan keadaan kerja yang tidak sesuai
      • Bising
      • Kawasan yang kotor dan tidak selesa
      • Pencemaran
      • Pengurusan persekitaran yang tidak cekap
    2. Stres disebabkan bahan kimia dan pemakanan
      • “Caffeine” boleh menyebabkan hormon stres dalam badan anda meningkat, sukar hendak tidur dan menyebabkan anda tidak selesa
      • Peningkatan kandungan gula dalam darah dari pengambilan makanan yang manis dan coklat boleh memberi tenaga berlebihan kepada diri anda dalam masa yang singkat. Keadaan ini menyebabkan badan anda menghasilkan lebih banyak insulin bagi mengimbangi kandungan gula itu . Ia boleh memberi kesan ke atas penurunan tenaga yang mendadak selepas kenaikan kadar gula yang tinggi
      • Pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah dan meletakkan badan anda mengalami stres disebabkan berlebihan bahan kimia.
  4. Stres disebabkan Cara Hidup dan PekerjaanFaktor yang menyumbang kepada stres jenis ini ialah:
    • Beban kerja yang tinggi atau terlalu kurang
    • Dibebani oleh tanggungjawab di luar keupayaan dan pengalaman anda
    • Menghadapi banyak rintangan yang tidak sepatutnya diselesaikan oleh anda
    • Tekanan dari segi masa dan tarikh luput kerja yang perlu disiapkan
    • Kurang kemampuan untuk mengikuti peredaran masa
    • Perubahan dasar dan prosedur di tempat kerja
    • Kurang mendapat maklumat, nasihat dan sokongan yang bersesuaian
    • Tidak jelas tentang objektif yang hendak dicapai
    • Tidak jelas tentang kehendak ketua terhadap peranan anda
    • Dibebani dengan tanggungjawab terhadap orang bawahan, sumber kewangan dan peralatan
    • Tekanan perkembangan kerjaya seperti:
      • Dalam tempoh percubaan, kecewa dan jemu terhadap pekerjaan sekarang
      • Kenaikan pangkat di luar kemampuan diri
      • Tidak jelas tentang perkembangan kerjaya pada masa akan datang
      • Tiada peluang kenaikan pangkat
      • Tiada jaminan pekerjaan
    • Tekanan daripada organisasi atau pelanggan seperti
      • Tekanan dari pihak atasan
      • Campur tangan terhadap bidang tugas
      • Tuntutan berlebihan daripada pelanggan
      • Gangguan terhadap perancangan kerja
      • Gangguan telefon
    • Tekanan atas diri sendiri dan keluarga seperti:
      • Masalah kewangan
      • Masalah hubungan dengan keluarga
      • o Penyakit yang dialami
      • o Perubahan hidup seperti kelahiran, kematian, perkahwinan dan penceraian


p/s: I'm glad that I have such wonderful+caring+kind FRIENDS that always CARE for me.. for Wiwi, Monkey, Thidun and others, I LOVE U GUYS!! (scream aloud & laughs) 

still remember:
U's message: Don't forget to pray everyone

Friday, 15 April 2011

BantalKuBantal

Assalamualaikum & salam sejahtera.. dah macam pembaca pemberita bunyinya
haririn harirat sekalian memandai je ubah ejaan 
maaf dipinta kerana telah lama Mina enggak update ini blog bajet macam la blog ni gelemor sangat
biasalah manusia ni, MALAS tu la sebab utama blog ni takde cerita baru


okey dah habis sesi minta maaf & kutuk diri sendiri selalu kutuk pe salah nye ye tak? diri sendiri yg kutuk diri sendiri


entah la kenapa mengapa sekarang ni Mina sangat² addict dengan bantal apa???? bantal? pantang ahli keluargaku sayang sama bantal! dah macam cerita P Ramlee dahh
pelik binti musykil!!
pantang nampak bantal, confirm lagi tepat dan benar Mina buat aksi WWE nak dapatkan bantal tu letak dekat kepala sampai dah terburai isi bantal tu jadinya.. nota baik: adik² jangan tiru aksi ini, kasihani lah bantal itu


sekarang ni pun waktu tengah menulis di pagi ini (sekarang dah pukul 4pagi, pagi le kan?) Mr./Mrs. Bantal setia menemani di sisi 
rasa macam nak tidur je tapi ye la mata ni susah nak tidur awal, asyik tidur pukul 2+ pagi.. Insomnia ke?


bantal ohh bantal, kenapalah engkau harus begitu empuk? kalau tidur takde engkau, maknanya aku takleh tidur mati dah seperti selalu
yg ni hanya la gambar yg dicilok kat google.. takdenye Mina nak guna bantal duri² mcm ni (tapi pe salahnye kan?)



pesanan SMS: bantal tu adalah bantal busuk Mina.. hahaha

dah habis dah cerita pasal bantal busuk, sekarang ni Mina nak tanya pernah dengar ayat ni?
"Que Sera, Sera, Whatever will be, will be"
tak pernah? well, its okay :)
Que Sera, Sera (Whatever will be, will be) was really a popular song from 1956's film, The Man Who Knew Too Much that was written by Jay Livingston and Ray Evans songwriting team
for me, this song really makes me for keep trying to accomplish my dream & see what will happen next in the future speaking la pulak
how I know about this song? thanks to Anis Ayuni's novel, Bayangan Rindu.. hehh! then I ber-google-ing about this song and then I found the lyrics


When I was just a little girl
I asked my mother, what will I be
Will I be pretty, will I be rich
Here's what she said to me.


Que Sera, Sera,

Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be.



When I was grew up, I fell in love

I asked my sweetheart what lies ahead
Will we have rainbows, day after day
Here's what my sweetheart said.



Que Sera, Sera,

Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be.



Now I have children of my own

They ask their mother, what will I be
Will I be handsome, will I be rich
I tell them tenderly.



Que Sera, Sera,
Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be. 


sweet kan? haha.. lawak betul tiba² speaking pagi² buta and bukak cerita pasal future.. kena virus futurism ke? lantak la, lagipun sekarang ni tengah layan lagu Lunatica 'Who You Are'.. perghh! pagi² buta layan lagu symphonic metal, buang tabiat ke MinaKuMina ni? entah la, ye kot? haha.. 


hah! just take quiz at Quizilla, and guess what i got?



You are...... MELLOW CELLO!

You don't care what people think. You are pretty stubborn, but don't like to admit it. You act out, even if you don't realize it, and want to breeze through highschool.


really? a stubborn-head? I maybe stubborn sometimes, but come on not every time plus I do care about others.. I'm not that cruel or heartless or something.. I'm a good+kind+caring person masuk lif tekan sendiri dah masuk suis dah...... (=.=)" lantak la orang nak komen pe.. this is me.


Hate me for who I am but do not love me for who I am not, got it?


p/s: esok (ke hari ni?) sekolah.. sekarang dah pukul 4.45 pagi. Nasib la esok kalau kena sound dengan cikgu waktu gotong royong


nota wajib:
don't forget to pray everyone










Tuesday, 5 April 2011

Aizdean balik Jepun

sedih~
sedih~
sedih~

Aizdean dah nak balik Jepun, pukul 12 nanti
oit, 12 tengahari (petang?) ye, bukan pagi
sekarang ni dah pukul 11.52am maknanya lagi 8 minit nak pukul 12
moga-moga Pak Cik Din Aizdean selamat sampai.. (////)
dah la aritu ABPBH tak nampak Aizdean, dapat tengok gambo je
tapi takpe la, gambar pun gambar la


ni dekat Genting waktu ABPBH
Aizdean ada cakap akan ada PRESENT untuk Aizdean's fan dekat M'sia
nak tanya ni (Aizdean nak jawab ke?)
"pe hadiahnye???"

dengar-dengar cerita jugak, yg Aizdean akan buat konsert tak silap Mina akhir tahun ni (InsyaALLAh jadi)
yg pasti album Aizdean akan dipasarkan dekat M'sia InsyaALLAH tahun ni jugak (Aizdean bagitau, ye ke? ha3.. org interview)
well, I can't wait for it!!

AIZDEAN!!! GANBATTE NE!!!! DON'T FORGET US IN MALAYSIA 'KAY!!!

nota wajib:
don't forget to pray everyone!
p/s: arini kena paksa ponteng sekolah..

Sunday, 3 April 2011

jejariruncing.blogspot buat saya jadi gatal

"teng, teng, teng"
"tung, tung, tung"
"ting, ting, ting"
kuat sungguh bunyik!!

bunyi apa?


bunyi saya dok goncang kepala suruh idea keluar
lebih kurang macam Alladin dok gosok botol yg ada jin tu
tapi yg bezanya adalah dia gosok saya goncang
bergegar sebentor otak ni

nasib baik tak jadi mcm ni





kesian la umi & abah ku nak mengubati kepala ku ini

"tula galak sangat nak buat belog, sekarang dah takde idea nak tulis, tak ke dah padan muka!"

jawapan: "muka Mina memang dah cukup padan, ciptaan Allah yg sempurna~ (^^)"

yg pasal galak nak buat belog tu, sebab lepas bukak belog buah hati intan payung goalkeeper Malaysia yg nama dia memang sangat meletop-letop sekarang ni, Khairul Fahmi a.k.a Apek.. girlfriend beliau yg bernama (dah macam nak bagi anugerah je bunyinya) 

Aimie Harmelia

atau pun untuk lebih mesra orang panggil Elia.. mesti semua dah tahu kan pasal belog Kak Elia ni? saya pun adalah la satu ari tu, tak ingat bila (dah nyanyuk) saja menggatalkan tangan bukak jejariruncing lepas baca satu artikel dekat .... (dirahsiakan sumber tersebut, hoho) lepas tu dapat hidayah nak buat belog.

bukan sebab nak popular tapi ye la macam best je berbelog ni.. yup! memang best.. tak kisah la berapa pun pengikut yg saya dapat or sapa yg suka skodeng belog saya ni, asalkan saya boleh tulis macam2 kat sini. boleh suka2 kutuk orang kat sini (haha, jahat betul)


yg pastinya sekarang ni saya dah ketagih!! 
opps! bukan drugs ye~ tapi ketagih berbelog
my parents pun smpai dah tak larat jadi pensyarah kat rumah ni dok lecture saya.. sorry mom & dad (ek ena, berangan jadi mat saleh la konon)


thanks ya, Kak Elia sebab buat belog akak jadi menarik and seronok untuk dibaca & diikuti~ (macam la jejariruncing nak jenguk belog saya yg maha buruk ni) haha.. :)


last, jejariruncing.blogspot memang best!!!!! 
thumbs up!!




nota wajib:
don't forget to pray everyone
p/s: tak lupa jugak kpd blog CikBetty yg mana amat sempoi gitu~ tak boring baca blog CikBetty



Friday, 1 April 2011

Idea ohh Idea...

Assalamualaikum & salam sejahtera!
duduknya saya di hadapan komputer ini adalah untuk menulis..
menulis tentang ape?
yg tu la yg anda semua kena baca ni!
AMARAN: ape yg Mina tulis takde la best sangat.. tapi kalau anda semua nk kata best pun takpe~ dialu-alukan!

yoyo o je tulis kat atas nuh
padahal bukannya ada idea nak tulis
nasib la otak dah kering idea.. nak buat camne
gomenasai~ m (_ _) m


hmm.. pe kata Mina tulis pasal hari ni Mina baca novel 'Andai Itu Takdirnya'?
kira okay la kan dari takde cerita langsung ye tak?
allright back to the story..
watashi no2: eish2...tak serik betul! dah tahu diri ni bila baca novel 'Andai Itu Takdirnya' karya Siti Rosmizah ni konfem menangis, nak baca jgak!!


hehe.. memang watashi ni kalau baca novel, akan fokus betul2!
waktu sedih, menangis; waktu lawak, gelak sorang2; waktu ada babak yg macam romantik sket (mcm watak lelaki bagi bunga ke mintak maaf secara romantik), sengih sampai ke mata
sampai...
"bo la baco novel tu, doh supo ore gilo umi tengok Mina baco novel tu! mulo2 sengih sore, pahni teriok pulok! bakpo la aku dapat anok supo gini?"
hah! yg tu pe yg my lovely mother selalu cakap.. (harap2 anda semua fahamla~)
bukannya pe watashi ni kalau baca novel tak pun komik, confirm lagi tepat watashi akan berada di dunia sendiri.. sampai makan pun dah tak ingat dah (agak2 la kan kalau berterusan mcm ni, boleh kurus tak?)
nak keluar bilik pe tah lagi! keluar waktu ada 'nature call' or nak isi perut or ambik wuduk nak solat or perkara2 yg mewajibkan watashi keluar dari bilik.... he3
tu baru my mom, not my bff (bestfriend forever) ngepek (leter) lagi..
fuhh~ lagi dahsyat!! dah macam mak tiri Cinderella!! eh, takde la mak tiri Cinderella sangat.. Nikkun comel~
and she will always be, InsyaALLAH~ (o ^ ^ o)


uwahahaha... kata nak cerita pasal 'Andai Itu Takdirnya'?
tak mau dah la.. idea nak tulis tiba2 hilang


hah! lagi satu.. Mina nak anda semua dengar video ni.. tapi kalau tak nak dengar jugak, takpe MinaKuMina tak kesah~
dalam video ni sapa peng-cover-nya?
hehe.. of course la Aizdean!!
bestkan suara dia? sebab tu la watashi minat! sebab suara~
hoho.. macam nak promote Pak Cik Din Aizdean je..

p/s: novel tu watashi cuma pinjam je dari kawan.. dulu pun dah pinjam, tapi pinjam pulak~  dah best kan nak buat macam mana..

nota wajib:
don't forget to pray everyone








Tuesday, 29 March 2011

Rasa nak terjun bangunan

seronoknya hidup ini kalau saya kaya (takde la kopek sgt saya ni)
seronoknya hidup ini kalau saya genius (boleh la kalau saya nak kata saya ni otak geliga jugak -sometimes- uwahahaha, ni dah masuk kategori org yg masuk lif tekan sendiri ni!)
seronoknya hidup ini kalau saya cantik (saya ni comel je tak cantik, <uwahahaha, comel la sgt~ tak prnah menang Ratu Comel pun) 
seronoknya hidup ini kalau saya tinggi (takde la lepas ni adikku kutuk pasal ketinggian -tapi saya ni tak la pendek sgt, sedang2 aja~)
seronoknya hidup ini kalau saya rajin (memang dah kronik dah penyakit ni! sampai bilik sendiri pun dah malas nak kemas, tu baru bilik bukan keja sekolah lagi.. fuhh~ dah beribu-ribu ehh, bukan! berJUTA-JUTA kali dah alasan yg otak saya ni bagi bila tgn ni ambik pen nak buat homework.. KRONIK+NAZAK)

kalau korang baca pe yg watashi tulis kat atas nuh, mesti korang ingat watashi ni orang yg tak bersyukur..
hiks.. hiks.. sampainya hati dirimu <bila la jdi minah jiwang ni?

itu semua hanyalah impian+cita-cita yg tak tahu lagi dapat ke tak watashi capai..
but, i wll try my best!!
bukan anak melayu namanya kalau cepat mengalah ye tak?

tapi watashi ni betul ke anak melayu yg betul-betul sejati?
kalau ikut keturunan tu, memang bukan anak melayu yg sejati (nak bagitau jugak yg dia ni keluarga ABC)
ahaks!
bak kata Hang Tuah

"tak akan hilang Melayu di dunia ini"

memang kalau orang baca, diaorang akan cakap

"memanglah tak akan hilang, tak mungkin Melayu boleh hilang.. Malaysia ni besar Melayu tak akan pupus punya"

pulak.. (=.=") tu baru baca yg tersurat bukan yg tersirat lagi..
walaupun ditakdirkan oleh Allah bahawa Melayu tak akan pupus dari dunia ni tapi kalau budaya Melayu yg satu masa dahulu amat dititikberatkan oleh semua orang tak diambil peduli pada masa akan datang. tak mustahil satu hari nanti, BUDAYA org Melayu atau apa-apa perkara berkenan org Melayu akan pupus..
wanna bet?
nama dalam IC ja cakap Melayu tapi.... haish! paham-pahamkanlah diri

"haiii.. Cik Mina pandainye nak kritik pasal budaya Melayu.. awak tu tak sedar yg BM awak tu pun bukannya bagus sangat. Tak dapat A+ pun exam aritu~ memandai je nak kritik pasal budaya Melayu la konon"


dialog kat atas tu monolog diri watashi.. yg pasal result BM tu memang benar melainkan yg tidak benar belaka~


tapi yela, kita ni sebagai rakyat Malaysia, orang Melayu kenalah berusaha supaya budaya-budaya Melayu yg penuh berwarna-warni ni tak dibuang ibarat sampah pada masa akan datang
ye tak? ye tak?


lagi satu! mesti korang pelik kan tajuk post tu??
hehe.. sebenarnya macam ni,
watashi tengah fffffrrrruuussstttt ni!! 
ni semua sebab cerita Kiniro no Corda dah habis
huhuhu... Len!! I will miss u!!! Kahoko too!!
tapi nasib baik ending dia, Len & Kahoko finally confessed about each other's feeling
yg tu jela best sampai watashi punya ibu saudara moyang belah ayah jiran sebelah nak bagi ubat 'pulihkan semula' untuk penyakit ni sebab watashi duk senyum macam singa tengok lembu yg gemuk+sihat walafiat depan komputer


tapi sedih la.. LCD dah habis~ TT_TT
kalau memang dah hantu anime, memang anime punya hantu!


p/s: tah apa-apa yg dimengarutkan kat sini..orang dah ngantuk! 


nota wajib: 
don't forget to pray everyone




...


I made this widget at MyFlashFetish.com.

What Would I Called A Files of History